ЕЛЕГАНТНО ПОКАЗВАМЕ ТАЙНИТЕ НА ТЕАТЪРА

В това специално интервю за сайта digitaltheatre.bg ще разберете още:

  • Как елегантно и дискретно камерите се стремят да доближават зрителите до магията на театъра онлайн?
  • Защо директорът на Арена Медиа вярва, че запазването и популяризирането на местната памет е важно за бъдещето ни като хора?
  • Какво всъщност е магията на театъра за Дидо Липовански?


В рубриката „Очи в очи“ ви срещаме с творци от екипа, който реализира спектаклите, показвани на digitaltheatre.bg Онлайн зрителите избират първите участници в срещите.

Димитър Липовански режисира трите видео реализации на спектаклите „Зли вълшебства, добри вълшебства“, „Приказка в найлонова торбичка“ и „Приключения чудати с фигури познати“.

Димитър Липовански е идеолог на проекта digitaltheatre.bg с кодово име „Дигитална платформа „Камила“. Като продуцент е и лидер, и мотор, и каквото още е необходимо, за да се превърнат идеите в реалност. Театърът е в кръвта му цял живот, а дигиталният театър – откакто се появи в интернет.

„Има поне две причини да се прави театър онлайн – или поне театър, който е записан по някакъв начин предварително, а не се случва в живото присъствие на много съпреживяващи зрители… Едната причина е удобството да можеш да пренесеш едно театрално представление на места, където хората просто нямат възможност да гледат на живо“, обяснява Дидо Липовански. Другата причина, разбира се, е новата пост-ковид действителност, в която всички живеем.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
СПЕЦИАЛНО

Зад кулисите

ЗА ПЕСНИЧКИТЕ В „ПРИКЛЮЧЕНИЯ ЧУДАТИ…“
ЗА ПЕСНИЧКИТЕ В „ПРИКЛЮЧЕНИЯ ЧУДАТИ…“

В „Приключения чудати с фигури познати“ актьорите Илия Деведжиев, Анелия Пейчева и Росица Миновска-Деведжиева пеят поне 15 песнички.

ЗА ТАЙНАТА НА КУКЛИТЕ ОТ „ЗЛИ ВЪЛШЕБСТВА…“
ЗА ТАЙНАТА НА КУКЛИТЕ ОТ „ЗЛИ ВЪЛШЕБСТВА…“

Куклите от спектакъла „Зли вълшебства, добри вълшебства“ имат доста интересна и направо драматична история.

ЗА ОТПАДЪЦИТЕ, ЦВЕТНИТЕ КОНТЕЙНЕРИ И СИНЯТА ПЛАНЕТА
ЗА ОТПАДЪЦИТЕ, ЦВЕТНИТЕ КОНТЕЙНЕРИ И СИНЯТА ПЛАНЕТА

Илия Деведжиев пише тази пиеса като част от задача за възпитаването на малките и най-малките граждани.

ПРОДУКЦИИ

Спектакли

ЧУДНАТА МОНЕТА – ПРИКАЗКА ЗА ЧЕРВЕН
ЧУДНАТА МОНЕТА – ПРИКАЗКА ЗА ЧЕРВЕН

Една невероятна история за Чудната монета Аспра, която отвежда едно Момче от днешно време в Средновековието, право в двора на Червенския болярин.

ПРИКАЗКА ЗА СРЕБЪРНАТА РИБА
ПРИКАЗКА ЗА СРЕБЪРНАТА РИБА

„Сребърната риба“ разказва за обитателите на чудния воден свят, за човешката алчност и защо Луната и Морето са свързани във вечен танц.

ПРИКАЗКА В НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА
ПРИКАЗКА В НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА

След пътешествие, пълно с приключения, найлоновата торбичка научава тайната на рециклирането и с помощта на момченцето Коки.