автор, актьор
Brief info

Илия Деведжиев е едно от лицата на digitaltheatre.bg с кодово име „Дигитална платформа „Камила“. Пише пиеси и играе в пиеси. Създава приказки и ги оживява. Сценарист, разказвач и актьор е. Чувства се на място даже в мюзикъл и оперета. Но най-уютно му е на сцената с куклите в спектаклите на неговата Група за театър „Камила“. Впрочем, Деведжиев означава Камиларов. На Илия прадядо му бил камилар, но това е една друга история…

Илия мотивира деца и млади хора да гледат през призмата на творческия процес. Неуморим оптимист, че изкуството ще спаси света. Вълнуват го и античните митологии, но и легендите на Русенския край. С проекта „Маргаритка. Приказки без край“ влиза в домовете и сърцата на семейства в цяла България и по света. „Сребърната риба“ се ражда като първото му приказно онлайн присъствие в пандемия.

По време на „Театрална ваканция в музея“ заразява стотици хлапета с благотворната любов към сцената и театъра. Учи ги да уважават сцената, да не се боят да стъпят на нея, за да се изявяват. Приключението „АБеПис“ насърчава творческите кълнове на най-малките поети и писатели. Ателие „Малките майстори“ събужда креативността у децата и техните родители.