ЗА ТАЙНАТА НА КУКЛИТЕ ОТ „ЗЛИ ВЪЛШЕБСТВА…“

В рубриката „Зад кулисите“ ви разкриваме малки тайни от творческия процес по създаването на спектаклите, показвани на digitaltheatre.bg Тук може да прочетете как са направени куклите, откъде се е взела музиката, или пък интересни факти за артистите.

Куклите от спектакъла „Зли вълшебства, добри вълшебства“ имат доста интересна и направо драматична история – нищо, че са кукли. Времето е преди трийсетина години, когато в България животът е доста беден и оскъден за милиони хора. От различни страни по света в страната пристигат хуманитарни помощи.

Тогава режисьорката на „Зли вълшебства, добри вълшебства“ Росица Миновска-Деведжиева тъкмо започва творческия си път в Благоевград. Ателието на кукления театър в Благоевград било в двора на църквата. А в двора често се намирали изхвърлени опаковки от лакомства, раздавани като помощи, а често и опаковъчна хартия от храни. Та куклите от „Зли вълшебства, добри вълшебства“ са направени тъкмо от такива шарени и опаковъчни хартии. Дръжките на куклите пък са от моливчета, които дълго са рисували преди това… Защото са създавани във време на трудности и предизвикателства – не само пред театъра, но и пред живота въобще.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
ПРОДУКЦИИ

Спектакли

ПРИКЛЮЧЕНИЯ ЧУДАТИ С ФИГУРИ ПОЗНАТИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ ЧУДАТИ С ФИГУРИ ПОЗНАТИ

Забавно куклено приключение, в което едно рисувано човече: „точка-точка-запетайка, тире-минус-обиколка“, тръгва на пътешествие.

ПРИКАЗКА В НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА
ПРИКАЗКА В НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА

След пътешествие, пълно с приключения, найлоновата торбичка научава тайната на рециклирането и с помощта на момченцето Коки.

ПРИКАЗКА ЗА СРЕБЪРНАТА РИБА
ПРИКАЗКА ЗА СРЕБЪРНАТА РИБА

„Сребърната риба“ разказва за обитателите на чудния воден свят, за човешката алчност и защо Луната и Морето са свързани във вечен танц.

СРЕЩИ

Очи в очи

ПРИРОДАТА И ХОРАТА ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ
ПРИРОДАТА И ХОРАТА ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ

Илия Деведжиев е автор на пиесата „Приказка в найлонова торбичка“ и играе в спектакъла, режисиран от Росица Миновска-Деведжиева.

ЕЛЕГАНТНО ПОКАЗВАМЕ ТАЙНИТЕ НА ТЕАТЪРА
ЕЛЕГАНТНО ПОКАЗВАМЕ ТАЙНИТЕ НА ТЕАТЪРА

Димитър Липовански режисира трите видео реализации на спектаклите „Зли вълшебства, добри вълшебства“, „Приказка в найлонова торбичка“ и „Приключения чудати с фигури познати“.

ЗА ВЕЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ ЗА ДОБРОТО И ЗЛОТО
ЗА ВЕЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ ЗА ДОБРОТО И ЗЛОТО

Росица Миновска-Деведжиева режисира спектакъла „Зли вълшебства, добри вълшебства“ и играе в него.