ЗА ТАЙНАТА НА КУКЛИТЕ ОТ „ЗЛИ ВЪЛШЕБСТВА…“

В рубриката „Зад кулисите“ ви разкриваме малки тайни от творческия процес по създаването на спектаклите, показвани на digitaltheatre.bg Тук може да прочетете как са направени куклите, откъде се е взела музиката, или пък интересни факти за артистите.

Куклите от спектакъла „Зли вълшебства, добри вълшебства“ имат доста интересна и направо драматична история – нищо, че са кукли. Времето е преди трийсетина години, когато в България животът е доста беден и оскъден за милиони хора. От различни страни по света в страната пристигат хуманитарни помощи.

Тогава режисьорката на „Зли вълшебства, добри вълшебства“ Росица Миновска-Деведжиева тъкмо започва творческия си път в Благоевград. Ателието на кукления театър в Благоевград било в двора на църквата. А в двора често се намирали изхвърлени опаковки от лакомства, раздавани като помощи, а често и опаковъчна хартия от храни. Та куклите от „Зли вълшебства, добри вълшебства“ са направени тъкмо от такива шарени и опаковъчни хартии. Дръжките на куклите пък са от моливчета, които дълго са рисували преди това… Защото са създавани във време на трудности и предизвикателства – не само пред театъра, но и пред живота въобще.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
ПРОДУКЦИИ

Спектакли

ПРИКАЗКА ЗА СРЕБЪРНАТА РИБА
ПРИКАЗКА ЗА СРЕБЪРНАТА РИБА

„Сребърната риба“ разказва за обитателите на чудния воден свят, за човешката алчност и защо Луната и Морето са свързани във вечен танц.

ПРИКАЗКА В НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА
ПРИКАЗКА В НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА

След пътешествие, пълно с приключения, найлоновата торбичка научава тайната на рециклирането и с помощта на момченцето Коки.

НАПРАВИ СИ ВКЪЩИ – ВЪЛШЕБНА РИБА ЗА УКРАСА
НАПРАВИ СИ ВКЪЩИ – ВЪЛШЕБНА РИБА ЗА УКРАСА

Виртуално ателие за родители и деца “Направи си вкъщи с Илия”. Сребърната риба, герой от едноименната приказка, плува и във виртуалното пространство благодарение на Арена Медиа.

СРЕЩИ

Очи в очи

ЕЛЕГАНТНО ПОКАЗВАМЕ ТАЙНИТЕ НА ТЕАТЪРА
ЕЛЕГАНТНО ПОКАЗВАМЕ ТАЙНИТЕ НА ТЕАТЪРА

Димитър Липовански режисира трите видео реализации на спектаклите „Зли вълшебства, добри вълшебства“, „Приказка в найлонова торбичка“ и „Приключения чудати с фигури познати“.

ЗА ВЕЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ ЗА ДОБРОТО И ЗЛОТО
ЗА ВЕЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ ЗА ДОБРОТО И ЗЛОТО

Росица Миновска-Деведжиева режисира спектакъла „Зли вълшебства, добри вълшебства“ и играе в него.

ПРИРОДАТА И ХОРАТА ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ
ПРИРОДАТА И ХОРАТА ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ

Илия Деведжиев е автор на пиесата „Приказка в найлонова торбичка“ и играе в спектакъла, режисиран от Росица Миновска-Деведжиева.