НОВИНИ

ГЛЕДАЙ ТЕАТЪР, ВИНАГИ, ПО ВСЯКО ВРЕМЕ

Създателите на digitaltheatre.bg – новата платформа за театър в Северна България я представиха пред зрители

Повече от 50 приятели на театъра – малки и големи (и по-малки, и по-големи) дойдоха днес, 8 юли, 2021 г. в Историческия музей, който любезно домакинства премиерата на дигиталната платформа за театър www.digitaltheatre.bg

Най-новата дигитална рожба на Група за театър „Камила“ и партньорите от Арена Медиа среща зрителите онлайн с качествено театрално съдържание за деца и родители на български език. Първи на digitaltheatre.bg са публикувани три спектакъла на „Камила“: „Зли вълшебства, добри вълшебства“, „Приказка в найлонова торбичка“ и „Приключения чудати с фигури познати“. Всички спектакли са снимани специално, за да бъдат гледани онлайн, продукцията е съобразена с вкусовете на най-малките и навиците за възприемане на подобно съдържание. В отделни рубрики на сайта може да се видят интервюта очи в очи със създателите, посетителите могат да надникнат зад кулисите на дигиталния театър.

Надяваме се да успеем да развием идеята си това пространство да се превърне в истинско място за преживяване на качествен български театър, сниман специално за дигитална среда, каза авторът на идеята – директорът на Арена Медиа Димитър Липовански.
Радвам се, че спектаклите на Група за театър „Камила“ повеждат дигиталния керван, но работим много, за да привлечем и други създатели на театър за деца в Северна България, сподели камилският директор Илия Деведжиев.

Подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Публики“ през 2020-а година се оказа същностна и навреме за този проект, отбеляза Цвета Ненова от проекта.
Съдържанието на платформата digitaltheatre.bg може да се гледа напълно безплатно с достъп от целия свят, без ограничения. С платформата е свързан и нейният YouTube канал digitaltheatrebg – ако се абонират, потребителите могат да получават известия за новото съдържание.
В създаването на съдържанието на платформата участват още: Росица Миновска-Деведжиева – режисьор и драматург, и актрисата Анелия Пейчева. Дизайнер на сайта е Андрей Тотев, логото е разработено от него по оригиналната творба на Еслица Попова. Композиторът на два от спектаклите Пламен Мирчев-Мирона е автор на великолепните фотоси. Монтажът на дигиталното съдържание е на Теодор Мечев. Асистент на продукциите и администратор на сайта е Христина Трифонова.


В малка работилничка по време на срещата малките и големите (и по-малките и по-големите) имаха шанс да си направят камила с логото на платформата и да я поведат по собствени виртуални пътеки.

КОИ СМЕ НИЕ
Група за театър „Камила“ и партньорите ни Арена Медиа сме базирани в Русе, България – живеем и творим на брега на великата европейска река Дунав. Платформата www.digitaltheatre.bg e виртуалното измерение на наша обща мечта: да създаваме и развиваме дигитален театър в Северна България. Заедно представяме качествено съдържание на български език, предназначено за деца и родители.
Група за театър „Камила“ кани децата в света на изкуството чрез приказката, играта и магията на театъра. Развива въображението, катализира творческия потенциал и държи будно любопитството на малките зрители. Открива нови игрови схеми за придобиване на необходимите за децата знания.
Арена Медиа е продуцент и създател на дигитално съдържание. Фокусираме се върху документални филми за материално и нематериално наследство и културни пейзажи. Създаваме съдържание за специфична детска грижа, предназначено за деца, родители и експерти. Доставяме дигитално съдържание за музейни експозиции, образователни продукти, мултимедийни и сценични продукции.

Проектът „Дигитален театър Камила“ на Група за театър „Камила“ е подкрепен от Програма „Публики“, Модул „Творческа намеса в дигитална и публична среда“ на Национален фонд „Култура“ 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print